Osoby, które doświadczają większej ilości stresu wykazują mniejszy opór przed niezdrowym jedzeniem. Osoby te również rzadziej restrykcyjnie podchodzą do swojej diety i słabiej realizują długoterminowe cele. Takie wnioski powstały bo nowych badań z wykorzystaniem skanu mózgu osób poddawanych stresowi.

Stres zwiększa sygnalizacje nagrody, dzięki czemu w naszym mózgu dochodzi do procesów, które zwiększają nasz apetyt. Wiąże się to z wpływem stresu na obszary decyzyjne w mózgu. Naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu zauważyli, że osoby poddawane stresowi częściej wybierają niezdrowe produkty.

Dieta, trening, stres

W badaniu wzięło udział 51 zdrowych mężczyzn, którzy raportowali wszelkie swoje parametry. Zostali przyporządkowani do poszczególnych diet, a każda grupa wykonywana regularne ćwiczenia.

Każdy z uczestników został poddany testowi, w którym musiał ocenić 180 produktów pod kątem smakowitości i zdrowotności.

Następnie, wybrana losowa połowa osób została poddana procedurze wywoływania stresu, w której osoby te przebywały w lodowatej wodzie przez 3 minuty. W międzyczasie nagrywano ich.

Wszyscy z 51 mężczyzn zostali następnie poddani obrazowaniu mózgu fMRI. Mapowano ich mózg, w tym zmiany przepływu krwi podczas ponownego testu na ocenę produktów. Zbadano także próbki ich śliny na ilość kortyzolu.

Okazało się, że ocena produktów uległa zmianie. Wcześniejsze typy niezdrowych produktów zostały po badaniu potraktowane jako zdrowe bądź neutralne dla zdrowia. Osoby te częściej wyrażały chęć zjedzenia produktów z tej grupy.

Oznacza to, że stres znacząco wpływa na proces decyzyjny i samokontroli. Będąc zestresowanymi częściej sięgamy po niezdrowe przekąski niż czując ograniczony stres. Jedną z metod zapobiegania podjadaniu w stresie jest przede wszystkim usuwanie pokus.

Komentarze: