Opisane w magazynie „Nature Neuroscience” badanie opisuje system kontroli głodu poprzez węch. Endokannabinoidy to związki występujące w naszym organizmie, które mają wpływ na receptory związane z odczuciami np. euforią, niepokojem i bólem.

Układ endokannabinoidowy to sieć neuronów, enzymów i receptorów, które są ściśle związane z naszymi odczuciami. Badania przeprowadzone przez Europejską Radę Badań wykazują, że układ ten jest powiązany z naszym zmysłem węchu, który poniekąd ma wpływ na odczuwanie głodu.

To system, który ewolucyjnie został stworzony na potrzeby przetrwania i szybszej lokalizacji pożywienia.

Węch i głód

Receptory kannabinoidów (CB1) wpływają na układ nerwowy, który przetwarza zapach (opuszki węchowe) i aktywuje uczucie głodu. Działa to także w odwrotną stronę. Gdy czujemy pożywienie zwiększa to nasze apetyt, ale także  gdy czujemy głód nasz węch znacząco się poprawia.

Działanie tych receptorów jest charakterystyczne także przy używaniu THC. Dochodzi wtedy do zwiększania możliwości węchowych oraz głodu.

Warto wiedzieć, że niektóre zaburzenia odżywiania (anoreksja bądź otyłość) mogą być spowodowane m.in. zmienionym układem kannabinoidowym i zwiększoną wrażliwością na zapach.

Źródło: Nature Neuroscience

Komentarze: