Niestety, producenci lub sprzedawcy nie muszą umieszczać na etykietach produktów informacji, iż dany pokarm jest modyfikowany genetycznie. Dla kupujących jest to wyzwanie, zwłaszcza gdy chcemy odżywiać się zdrowo. Zatem jak wykryć czy dana rzecz jest GMO?

Przede wszystkim, większość produktów zawierających soję, kukurydzę, buraki cukrowe (cukier) czy olej rzepakowy jest w pierwszej kolejności na liście produktów GMO. Dlaczego? Otóż zazwyczaj właśnie te rośliny są modyfikowane genetycznie i masowo uprawiane w Stanach Zjednoczonych i Europie.

Inne metody:

  • Produkty ekologiczne mające zbiorcze wymagania (certyfikaty) np.: USDA organic (USA), QUALITE FRANCE (Francja), VEGAN SOCIETY, BIOGRO (Nowa Zelandia), AIAB (Włochy), ICEA (Włochy), SOIL ASSOCIATION (Anglia), ISO 22000 (Polska), PL-EKO (Polska)
  • Oznaczenie karmienia bydła bądź drobiu wyłącznie składnikami organicznymi
  • Jeśli produkt zawiera 95% lub więcej składników organicznych, wtedy może być w ten sposób etykietowany
  • Oznaczenie „non-GMO” np. czerwonego motyla
Komentarze: