Ciało człowieka powinno zawierać od 65-70% wody. W normalnych warunkach codziennie wydalamy ok 2000 ml wody. Utrata płynów w ilości 5% masy ciała ogranicza wydajność intelektualną i fizyczną o 30%. Woda w organizmie występuje w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych i zewnątrzkomórkowych. O prawidłowym nawodnieniu i uzupełnieniu tych przestrzeni decydują rozpuszczone w wodzie sole mineralne- elektrolity.

Skład elektrolitowy płynu wewnątrzkomórkowego jest inny niż płynu zewnątrzkomórkowego. Jonami decydującymi o właściwym wchłanianiu płynów do przestrzeni pozakomórkowych są sód i chlor, natomiast płynów wewnątrzkomórkowych potas i fosforany. Objętość płynu wewnątrzkomórkowego w organizmie przekłada się na 40% masy ciała a zewnątrzkomórkowego na 20% masy. Dla właściwego nawodnienia organizmu istotnym jest, aby w przyjmowanych płynach proporcje elektrolitów były zrównoważone i posiadały osmolalność (stężenie cząsteczek), zbliżoną do stężeń w komórkach ludzkiego ciała.

Temat odpowiedniego nawodnienia organizmu jest eksploatowany przez producentów wód mineralnych, jednak niestety większość z nich nie posiada odpowiedniego stężenia i proporcji elektrolitów dla efektywnego wchłaniania płynów. Szczególne istotne jest nawodnienie przestrzeni wewnątrzkomórkowych, za wchłanianie których jest odpowiedzialny potas i fosforany. Jeżeli zatem w wypijanych płynach nie ma ich odpowiedniego poziomu, dochodzi do niedostatecznego nawodnienia na poziomie wewnątrzkomórkowym oraz przewodnienia przestrzeni zewnątrzkomórkowych. Nie wchłonięty nadmiar wody zwiększa objętość płynów i ilość krwi. Płyny ustrojowe ulegają rozcieńczeniu i gospodarka wodno-mineralna rozregulowuje się. Rośnie objętość krwi, serce nie nadąża z jej pompowaniem, zawarta w krwi glukoza nie zaspokaja potrzeb organizmu. Spada również stężenie kluczowych jonów, powodując osłabienie, bóle głowy i zaburzenia rytmu serca.

Dla zapewnienia zrównoważonego nawodnienia i równowagi elektrolitowej zalecane jest spożywanie napojów izotonicznych. Dostępne na rynku syntetyczne izotoniki mają co prawda zbilansowany poziom elektrolitów, jednakże są to sztuczne substancje chemiczne, których wchłanianie jest ograniczone. Dodatkowo, izotoniki te posiadają wysoki poziom cukrów, barwników i aromatów, co powoduje, że zanieczyszczają Nasz organizm i zaburzają jego równowagę biologiczną

Jak zawsze w takich sytuacjach z najlepszymi rozwiązaniami przychodzi matka natura, która stworzyła w 100% naturalny izotonik- płyn z wnętrza młodego kokosa, nazywany wodą kokosową. Prawdziwie żywą wodę, podtrzymującą życie orzecha nawet przez 6 miesięcy od zerwania i pozwalającą mu wykiełkować nawet po długiej podróży morskiej.

naturalna-woda-kokosowa-z-ananasem-i-gruszka-coco-vigo

Jedną z najbardziej niezwykłych właściwości wody kokosowej jest unikalna zawartość minerałów, witamin, aminokwasów i enzymów. Poziom i stężenie minerałów pierwotnych- elektrolitów w wodzie kokosowej jest analogiczny do tych które są w ludzkiej krwi. Gdy lekarze odkryli jak bardzo woda kokosowa jest zbliżona do osocza krwi, doszli do wniosku że można ją podawać pacjentom w formie kroplówki.

mango_a5_white_300dpi

Dzięki idealnie zbilansowanym proporcjom elektrolitów woda kokosowa jest bardzo dobrze wchłaniana do przestrzeni zewnątrzkomórkowych jak i wewnątrzkomórkowych. Jak wspominaliśmy wcześniej nawodnienie przestrzeni wewnątrzkomórkowych jest szczególnie ważne dla sprawnego funkcjonowania organizmu. Doskonałe wchłanianie na poziomie komórkowym woda kokosowa zapewnia właśnie za sprawą wysokiego poziomu potasu i fosforanów. Nie bez znaczenia dla efektywnego procesu uzupełniania elektrolitów i płynu pozostaje również fakt, że wszystkie substancji zawarte w kokosie są w 100% naturalne i pochodzą z biologicznie czystych regionów świata.

Woda kokosowa, jest zatem idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją tężyznę fizyczną i zdrowie.

Decydując się na zakup tego życiodajnego płynu, należy jednak zwracać uwagę na opis składu znajdujący się w tylnej części etykiety. Pozwoli to uchronić się przed zakupem czegoś co wodę kokosową tylko udaje.

Poszukując odpowiedzi na pytanie: czym kierować się przy zakupie wody kokosowej- zasięgnęliśmy opinii specjalistów. Wskazali oni kilka kryteriów, które pozwolą wybrać najcenniejszy płyn:

– najlepiej aby posiadała BIO certyfikat żywności ekologicznej (euro listek )

– nie powinna być z koncentratu i rozcieńczana wodą

– nie powinna mieć dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego lub innych substancji słodzących

– ważne jest aby nie zawierała konserwantów i innych sztucznych dodatków: aromatów, stabilizatorów, regulatorów kwasowości

– była w butelce szklanej, która zabezpiecza przed światłem i migracją substancji aktywnych

– dla podniesienia walorów smakowych i funkcjonalnych woda kokosowa może być wzbogacana dodatkiem innych owoców. Warto zwrócić uwagę, aby były to przeciery i soki naturalne- nie z koncentratu.

– dobroczynny wpływ na organizm człowieka ma również dodatek witaminy C (lewoskrętnej) do wody kokosowej.

Aby uniknąć zawrotu głowy przy dokonywaniu wyboru odpowiedniej wody kokosowej, najłatwiej kierować się rekomendacją specjalistycznych instytucji, kontrolujących jakość i czystość chemiczną żywności. Są to instytucje, które przyznają prawo użytkowania znaku żywności BIO. Oznakowanie takie daje pewność, że od chwili rozpoczęcia uprawy aż do wytworzenia produktu finalnego wszystkie procesy są kontrolowane i na żadnym z etapów nie były używane substancje chemiczne, nawozy sztuczne i inne zatruwające organizm związki chemiczne.

EU_Organic_Logo_Colour_rgb

Pokusiliśmy się o analizę polskiego rynku wody kokosowej. W jej wyniku wytypowaliśmy zaledwie kilka produktów spełniających te rygorystyczne kryteria. Naszą szczególną uwagę przyciągnęła woda kokosowa Coco Vigo – producenta Coco Farm, firmy specjalizującej się w produktach z kokosa.

Jak wskazuje producent – woda kokosowa Coco Vigo spełnia wszystkie wymienione wyżej kryteria. Dodatkowo, zwraca uwagę na jeden bardzo istotny element, którego nie braliśmy pod uwagę wcześniej. Jest nim pochodzenie wody kokosowej.

W materiałach producenta znaleźliśmy fascynującą historię powstania wody kokosowej Coco Vigo: „ W poszukiwaniu najlepszych kokosów na świecie przemierzyliśmy wiele krajów, prowadziliśmy analizy i skorzystaliśmy z opinii niezależnych ekspertów. Porównywaliśmy wodę kokosową z najróżniejszych regionów świata: wybrzeży Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Ponad rok intensywnych poszukiwań, doprowadził Nas do wysp Archipelagu Filipińskiego.

Filipiny to kraj położony na archipelagu obejmującym ponad 7 tysiący dziewiczo czystych wysp, które często nie są nawet zamieszkałe. Dojrzewające w tym tropikalnym klimacie kokosy rosną na urodzajnych glebach, a wszystko czego potrzebują pozyskują z najczystszego na świecie oceanu. Pacyfik obmywa wyspy i wraz z wodą dostarcza kokosom najcenniejszym minerałów, a gleby zasila pozostałościami fauny i flory morskiej.

Czegóż można chcieć więcej niż:

– 362 słonecznych dni w roku
– 32,3 st. C średniej temperatury powietrza
– 28,5 st. C średniej temperatury oceanu
– 80% wilgotności powietrza.

Nie dziwi zatem fakt, że rosnące na Filipinach szczęśliwe palmy kokosowe rodzą najbogatsze w witaminy i mikroelementy orzechy.

Pełnię dobroczynnych właściwości kokosa znajdą Państwo w certyfikowanej BIO wodzie kokosowej Coco Vigo- producenta Coco Farm. Produkty tej firmy można kupić w delikatesach Alma, Piotr i Paweł oraz w dobrych aptekach i sklepach ze zdrową żywnością.

Komentarze: