Mleko migdałowe jest niezwykle zdrowe. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Można je stosować do śniadania, a także do picia w ciągu dnia. Zrób sobie w domu mleko migdałowe.

Przygotowanie:

  • Weź 1 dużą miskę i wsyp do niej dowolną liczbę migdałów, zalej to zimną wodą i przykryj gazą oraz przykrywką. Pamiętaj o tym, aby miska była dość sporo, gdyż migdały będą puchnąć
  • Przechowuj migdały przez co najmniej 4 godziny lub całą noc
  • Namoknięte migdały spłucz następnie zimną wodą i wrzuć do blendera z 1/2 szklanki zimnej wody i szczyptą soli
  • Możesz dodać także miód lub słodzić, jeśli masz ochotę, aby mleko było słodkie
  • Zblenduj wszystko dokładnie dodając kolejne 1/2 szklanki wody
  • Przelej mleko przez gazę do słoika lub innego pojemnika

Dodatkowe porady:

  • Do mleka możesz dodać także naturalne kakao lub cynamon czy inne przyprawy
  • Tak samo możesz zrobić mleko z orzechów laskowych
  • Z takiego mleka możesz wykonać także lody

 

Komentarze: