Rodzaje_maki_i_jej_wlasciwosci_ok

Dieta kulturystyczna nie musi być nudna, jednak aby taka nie była należy wiedzieć co jest dla nas dobre. Mąką jest jednym z tych produktów, który używają nawet kulturyści czy fitnesski, jednak najważniejszy jest rodzaj oraz danie, które chcemy z niej przyrządzić. Jak wybrać najlepszą z mąk?

Obecnie większość rzeczy zawiera mąkę – chleb, wypieki czy potrawy, do których należy ją dodać. Rodzaje mąk zależą od źródła ich powstania, mogą być one pszenne, żytnie, kukurydziane, orkiszowe, sojowe, owsiane oraz owsiane.

Produkcja odbywa się w dość prosty sposób – po zbiorach rozdrabnia się ziarna, oczyszcza i odsiewa się je. Polega to na oddzieleniu bielma czyli głównej części ziarna od okrywki. Wszystko to jest mielone i odsiewane. Proces ten powtarza się wielokrotnie. Właśnie w taki sposób powstają różne rodzaje mąk.

Przyjrzyjmy się temu jakie walory dietetyczne mają poszczególne rodzaje mąk:

Mąka żytnia (w 100g – 348 kcal):

  • Białko – 7,90 g
  • Węglowodany – 74,20 g
  • Tłuszcze – 2 g
  • Niski indeks glikemiczny – 25

 

Mąka owsiana (w 100 g – 350 kcal):

  • Białko – 14 g
  • Węglowodany – 56 g
  • Tłuszcz – 6,7 g
  • Błonnik – 11 g
  • Niski indeks glikemiczny – 25

 

Mąka kukurydziana (w 100 g – 383 kcal):

  • Białko – 7 g
  • Węglowodany – 84 g
  • Tłuszcze – 2 g
  • Wysoki indeks glikemiczny – 70

 

Mąka orkiszowa (w 100 g – 316 kcal):

  • Białko – 15 g
    Węglowodany – 60 g
    Tłuszcze – 2 g
    Niski indeks glikemiczny – 25

Mąka pszenna typ 650 (w 100 g – 350 kcal):

  • Białko – 10 g
  • Węglowodany – 74,30 g
  • Tłuszcze – 1,60 g
  • Wysoki indeks glikemiczny – 60

 

Mąka pszenna pełnoziarnista (w 100 g – 339 kcal):

  • Białko – 14,10 g
  • Węglowodany – 65,40 g
  • Tłuszcz – 2,3 g
  • Błonnik – 12 g
  • Wysoki indeks glikemiczny – 60

 

Mąka gryczana (w 100 g – 356 kcal):

  • Białko – 12,60 g
  • Węglowodany – 69 g
  • Tłuszcz – 3,1 g
  • Niski indeks glikemiczny – 25

 

Mąka z cieciorki (w 100 g – 387 kcal):

  • Białko – 22 g
  • Węglowodany – 58 g
  • Tłuszcze – 7 g
  • Niski indeks glikemiczny – 25

 

Mąka ziemniaczana (w 100 g – 342 kcal):

  • Białko – 0,6 g
    Węglowodany – 84 g
    Tłuszcze – 0,1
    Wysoki indeks glikemiczny – 95

Mąka sojowa (w 100 g – 424 kcal):

  • Białko – 45 g
  • Węglowodany – 20 g
  • Tłuszcze – 23 g
  • Niski indeks glikemiczny – 25

 

Mąka z pszenicy egipskej/kamut (w 100 g – 337 kcal):

  • Białko – 15 g
  • Węglowodany – 70 g
  • Tłuszcze – 2 g
  • Błonnik – 9 g
  • Średni indeks glikemiczny – 45

 

Komentarze: