Dieta może z pewnością wpływać na nasz nastrój. Może go zmieniać na dobre i na złe, dlatego warto wiedzieć co jeść, aby czuć się dobrze i chronić się przez jesienną depresją. Nie warto patrzeć na jedzenie wyłącznie w kwestiach pokarmu do przeżycia. Może być on z pewnością czymś więcej, na przykład sposobem na poprawę i utrzymanie dobrego nastroju. Jak to zrobić?

Wiele badań wskazuje, że dieta bogata w przetworzone produkty, z dużą zawartością tłuszczów nasyconych i cukrów zwiększają ryzyko depresji, niepokoju i napięcia. Wyniki jednych z tych badan opublikowane w „Clinical Endocrinology” wskazują, że mężczyźni spożywający produkty z dużą zawartością białka i cukru wykazują obniżenie poziomu testosteronu na godzinę po spożyciu.

Wiemy, że niski poziom testosteronu u mężczyzn może objawiać się złym samopoczuciem i rozdrażnieniem. Podobne wyniki zauważono u kobiet, które spożywały produkty z wysokim ładunkiem glikemicznym.

Produkty poprawiające samopoczucie

Obserwacje i badania wskazały, które produkty mogą być efektywne w poprawie samopoczucia. Zalicza się do nich m.in.: komosę (duża zawartość białka), kalafior, kapusta, brokuły, brukselka, pełnoziarniste makarony, ziemniaki, jabłka, jagody, orzechy, wszelkie rodzaje herbat, kawa, ogórek, mięta, truskawki, maliny, winogrona, awokado, oliwa i ryby.

Wymienione warzywa i owoce są przepełnione witaminami i minerałami, a także błonnikiem, który usprawnia pracę jelit i florę bakteryjną, która odgrywa ważną rolę w nastroju.

Ryby, orzechy i oleje to źródło kwasów omega-3 oraz innych rodzajów. Są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu, utrzymywania równowagi hormonalnej oraz przyspieszania metabolizmu.

Komentarze: