Dodawanie awokado do codziennej diety pomaga chronić nasze serce przed chorobami poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości zdrowego tłuszczu możemy także zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej.

Jedzenie awokado każdego dnia dostarcza niezbędnych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu LDL i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Awokado zawiera dużą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, co oznacza, że za obniżenie cholesterolu nie odpowiadają tylko kwasy jednonienasycone jak się do niedawna uważało.

Aby przekonać się o tym działaniu, naukowcy przetestowali 3 różne diety nastawione na zmniejszenie ilości cholesterolu. Pierwsza dieta była niskotłuszczowa i zawierała 24% tłuszczu, druga i trzecia dieta zawierały 34% tłuszczu, jednak tylko w jednej znalazło się awokado.

Naukowcy przebadali 45 zdrowych osób. Okazało się, że osoby spożywające awokado czyli wielonienayscone kwasy tłuszczowe znacząco obniżyły poziom cholesterolu, bo aż o 13,5 mg/dl.

Źródło:Journal of American Heart Association

Komentarze: