Uniwersytet w Adelajdzie przedstawił wyniki swoich badań, z których jasno wynika, że osoby jedzące owoce i warzywa rzadkiej chorują na przewlekłe choroby, takie jak astma czy cukrzyca.

Badania obejmowały korelację pomiędzy chorobami przewlekłymi a dietą. Brano pod uwagę niedokrwistość, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, zapalenie stawów, zapalenie wątroby, chorobę wieńcową, udar mózgu, astmę i nowotwór.

Zauważono, że osoby jedzące systematycznie owoce i warzywa różnego rodzaju są mniej narażone i rzadziej u nich występują choroby przewlekłe. Taką zależność zauważono u osób, które spożywały już 57 g warzyw i owoców dziennie, co jak na ogólne standardy jest niewielką ilością, choć przynoszącą zadowalające efekty.

Podobnie jest z ziarnami

Oprócz tego, zauważono, że podobnie jest z produktami pełnoziarnistymi i ziarnami (ryż, pszenica, owies, kukurydza, sorgo, żyto, jęczmień, proso, quinoa).

Dzieje się tak dzięki błonnikowi oraz minerałom i witaminom (witamina C i B, potas, magnez, fosfor, żelazo).

Komentarze: