Najnowsze badania nad kwasem omega-3 wykazały, że mogą one zmniejszać znacząco agresywność u ludzi, którzy go spożywają. Efekt ten wzmacnia także witamina D,, które może kontrolować poziom serotoniny w mózgu.

Zaburzenia wydzielania serotoniny może wpływać na zwiększanie podatności na agresję. Kwasy omega-3 oraz witamina D znajdujące się w rybach mogą regukować poziom tego hormonu. Serotonina wpływa na szeroki zakres funkcji i zachowań m.in.: na nastrój, podejmowanie decyzji, zachowania społecznie. Wiele zaburzeń takich jak schozofrenia, autyzm, depresja czy zaburzenia dwubiegunowe są także skorelowane z ograniczeniem wydzielania serotoniny.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) czyli omega-3 zwiększa uwalnianie serotoniny z presynaptycznych neuronów poprzez zmniejszenie stanów zapalnych cząsteczek sygnałowych w mózgu zwanych prostaglandyn serii E2. To one hamują uwalnianie tego hormonu.

Podobnie jest z witaminą D, która poprawia działanie dróg genetycznych np. ścieżek serotoniny mających wpływ na funkcjonowanie mózgu i wiele procesów takich jak podejmowanie decyzji czy zachowania agresywne. Witamina D przekształca się w hormon steroidowy, który kontroluje ponad 1000 genów, w tym ważnych dla mózgu, zatem jej brak wpływa na zaburzenie wielu funkcji mózgu.

Dobrym rozwiązaniem, aby uzupełnić zarówno poziom kwasu omega-3 jak i witaminy D jest spożywanie ryb kilka razy w tygodniu.

Komentarze: