Depresja czy nawet stan obniżenia samopoczucia jest charakterystyczny dla okresu jesienno-zimowego. Jest na to jednak sposób i to całkowicie naturalny czyli jedzenie ryb. Okazuje się, że kwasy omega-3 mogą wpływać na poprawę samopoczucia.

W badaniach z udziałem 150 tys. osób sprawdzano wpływ kwasów omega-3 na samopoczucie. W badaniu wzięły udział osoby zarówno z wysokim stanem zadowolenia i niskim samopoczuciem bądź depresją.

Zauważono, że po latach badań na tej samej grupie osób większość z nich wyraziło znaczną poprawę swojego samopoczucia. Zauważono, że o ponad 17% zmniejszyło się ryzyko występowania depresji. Dzieje się tak poprzez wpływ kwasów omega-3 na struktury błon mózgowych i modyfikacji neuroprzekaźników – dopaminy i serotoniny.

Warto zatem spożywaj większe ilości ryb, głównie w okresie większego ryzyka obniżenia nastroju.

Źródło: British Medical Journal

Komentarze: