Arbuz to owoc, a może raczej warzywa z rodziny dyniowatych, które jest idealnym źródłem witamin, minerałów i wody na lato. Nie zawiera wielu kalorii a jest słodki więc może być dobrym rozwiązaniem zamiast słodyczy.

Arbuz wywodzi się z Afryki. Charakteryzuje się słodkim delikatnym smakiem. Wiele osób uważa, że to roślina pozbawiona cennych wartości odżywczych. To jednak nieprawda!

Arbuz zawiera dużą ilość potasu (130mg na 100g). Potas jest niezbędny w gospodarce wodnej, szczególnie w lato gdy dużo się pocimy. Utrzymuje on równowagę kwasowo-zasadową.

To źródło witamin: B1, PP, C, beta-karotenu i błonnika pokarmowego uznawanego za silnu przeciwutleniacz.
Arbuz zawiera także cytrulinę, która pomaga regulować ciśnienie krwi. Bywa, że organizm przekształca ją w argininę, które wpływa na zwiększenia ktywnośći układu odpornościowego, a także stosowana jest jako „pobudzacz”.

Jeśli chodzi o kalorie to arbuz zawiera ich dość mało. W 100 g znajdziemy ok. 36 kcal.

Warto pamiętać o arbuzie w upalne dni. Reguluje on poziom wody, ciśnienie krwi i uzupełnia potas.

Komentarze: