Wiemy, że jagody, papryka, pietruszka oraz cytrusy posiadają duże ilości witaminy C, która odgrywa ważną rolę w życiu człowieka m.in. zapobiegają chorobom, zwalczają wolne rodniki czy chronią przed Alzheimerem. Jest jednak owoc, który posiada jej znacznie więcej niż pozostałe…

Śliwki kakadu to dziko-rosnący owoc w północno-zachodniej Australii, który stosowany był jako lek przez plemiona Aborygenów. Po przebadaniu kakadu w Uniwersytecie Perth w Australii zauważono, że olbrzymie ilości witaminy C mają znacznie silniejsze działanie antyoksydacyjne niż większość owoców i warzyw. Co więcej, zwrócono uwagę również na działanie zapobiegające chorobie Alzheimera.

Ciekawostka – Śliwki kakadu oraz inne rośliny rosnące w klimacie suchym, ciepłym (curry, papaja, guava), a także te bardziej europejskie jak grzyby, kapusta, brukselka, brokuły i jagody  zawierają w sobie bardzo duże ilość witaminy C. Rośliny rosnące w trudnych warunkach wykazują zazwyczaj większy poziom witaminy C i innych antyoksydantów.

Komentarze: