To tylko kilka z całej masy właściwości kakao. Zawiera ono mnóstwo flawanoidów (44 mg) na 1 gram, dzięki czemu ma działanie obniżające ciśnienie, poprawiające samopoczucie, a nawet odchudzające.

Niezwykle wysoka dawka flawanoidów w kakao, oczywiście naturalnym, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Co ciekawe, gorące kakao zawiera więcej przeciwutleniaczy niż porcja czerwonego wina lub herbaty.

Wedle badań, kakao może obniżać poziom cholesterolu, zmniejszać ryzyko zakrzepów krwi, zwiększać przepływ krwi w tętnicach, zwiększać funkcję poznawcze oraz dostarczać wartości mineralne takie jak wapń i potas.

Jednym z ważnych związków w kakao jest EPIKATECHINA. Wykazano, że ma ona wpływ na redukcję tkanki tłuszczowe. Eksperyment przeprowadzony na myszach pokazał, iż po 3 tygodniach gryzonie przyjmujące kakao miały obniżoną zawartość tkanki tłuszczowej.

najnowsze badania wykazują również, że epikatechnina może obniżać poziom miostatyny u osób starszych. Naukowcy zbadali zmiany na poziomie zawartości białek w komórkach. Badanie to miało także część praktyczną, która polegała na sprawdzeniu siły i wytrzymałości osób starszych po przyjmowaniu kakao. Badacze zanotowali zwiększenie wytrzymałości uchwytu ręcznego i wzrost procesów anabolicznych.

Nie wiadomo jednak jak dokładnie przebiega ten proces.

Komentarze: