W Polsce kapusta to jedno z najpopularniejszych warzyw. W kuchni staropolskiej oraz tej nowoczesnej kapusta zawsze miała i ma swoje ważne miejsce. Nie bez powodu, jest ona nie tylko smaczna, ale także niezwykle zdrowa.

Walka z nowotworem

To powinno interesować przede wszystkim Panów, którzy coraz częściej są narażeni na raka prostaty. Badania opublikowane w 2012 roku wykazały, że warzywa kapustne, w tym kapusta, zmniejszają to ryzyko.

Oprócz tego, spożycie kapusty zmniejsza ryzyko raka trzustki, żołądka, jelita grubego i jamy ustnej. Wszystko dzięki substancji SULFORAFAN, która jest związkiem fitochemicznym odtruwającym organizm. Ponadto, glukozynolany czyli inne substancje aktywne także efektywnie walczą z komórkami rakowymi.

Siła odporności

Wiemy, że odporność buduje się dzięki witaminom i minerałom. Kapusta jest doskonałym i bogatym źródłem witaminy C. Już jedna szklanka kapusty zaspokaja 50% dziennego jej zapotrzebowania.

Ponadto, kapusta zapobiega stanom zapalnym, poprawia regenerację ran i uszkodzeń mięśni.

Siła serca

Cholesterol jest jednym z problemów powstających w układzie krążenia, choć ostatnie badania wykazują, że nie one są za to odpowiedzialne a TRÓJGLICERYDY. W każdym razie, kapusta pomaga odblokowywać tętnice poprzez zmniejszanie złego cholesterolu (LDL). Zawiera dużo błonnika, który wykazuje działanie obniżające.

Warto pamiętać, że najlepszym sposobem jedzenie kapusty jest spożywanie jej na surowo, gdyż wtedy jej działanie jest najsilniejsze.

Bogaty w foliany

Czyli substancje z rodziny witamin B. Najbardziej znanym z tej grupy jest kwas foliowy, który polecany jest kobietom w ciąży. Pomaga on poprawnie rozwijać układ nerwowy dziecka.

Oprócz tego, pomaga on w zwiększaniu płodności, poprawia jakość snu, zwiększa produkcję czerwonych krwinek.

Silne kości

Chodzi głównie o witaminę K, która bierze udział w wielu procesach. Przede wszystkim dba o odpowiednią krzepliwość krwi, a także odpowiednie wchłanianie wapnia, które zapewnia silne kości.

Komentarze: