Codzienna rutyna picia kawy może nie być taka zła. Związek chemiczny zawarty w kawie wpływa na zmniejszenie ryzyka otyłości poprzez wpływ na insulinę i gromadzenie się tłuszczu w wątrobie.

W opublikowanych na łamach „Pharmaceutical Research” badaniach możemy czytać, że kwas chlorogenowy (CGA) zawarty w kawie, przyczynia się do znacznego zmniejszenia odporności na insulinę i gromadzenie się tłuszczu w wątrobie.

Wcześniejsze badania mówiły o wpływie kawy na zmniejszenie ryzyka cukrzycy i chorób układu krążenia. Dziś te badania zostały rozszerzone. Ten sam związek znajdziemy także w owocach i warzywach takich jak jabłka, gruszki, pomidory czy jagody.

CGA czyli kwas chlorogenowy pomaga nie tylko kontrolować masę ciała, ale przede wszystkim normować poziom cukru we krwi oraz utrzymywać zdrowie wątroby. Oczywiście, kawa to tylko suplement, natomiast głównym elementem chroniącym przed wszystkimi tymi zaburzeniami jest odpowiednia dieta.

Komentarze: