Kiwi, choć znane jest w Europie dopiero od ubiegłego wieku, to już zostało okrzyknięte jednym z najzdrowszych owoców. To olbrzymia bomba witaminowa. Jego regularne spożywanie może leczyć infekcję, wzmacniać infekcję czy nawet chronić przed depresją i nowotworami.

  • Kiwi zawiera olbrzymią dawką witaminy C. Dodatkowo jeden cały owoc zawiera dzienną dawkę kwasy arkorbinowego dla osoby dorosłej.
  • Kiwi zawiera glikozydy czyli substancje zwiększające wydajność serca, usprawniające krążenie i zapobiegające zastojowi krwi. Zawarty w kiwi potas pomaga obniżać również ciśnienie krwi.
  • Kiwi posiada także działanie antynowotworowe wynikajace z dużej zawartości witaminy E. To jeden z przeciwutleniaczy chroniących działanie wolnych rodników i wspomagających regenerację komórek. Dodatkowo, glutation zawarty w kiwi zapobiega niebezpiecznym mutacjom genów, które sprzyjają rozwojowi chorób.
  • Kiwi obniża także poziom cholesterolu, co jest zasługą błonnika. Przyjmowanie 10-20 g błonnika dziennie obniża poziom cholesterolu aż o 20%. Jedno kiwi zawiera ok. 2 g błonnika.
  • Kiwi to owoc niskokaloryczny (50 kcal). Zawarta w pestkach kiwi pektyna wpływa na wzbogacanie flory bakteryjnej układu pokarmowego co sprzyja metabolizmowi, oczyszczaniu organizmu z toksyn i pomaga w zaparciach.
  • Kiwi zawiera serotoniny – hormony szczęścia. Pozwala to na walkę lub profilaktykę z depresją.
  • Kiwi wypełnione jest również kwasem foliowym, który pobudza układ nerwowy i prace mózgu odpędzając od nas zmęczenie. Jest to również zasługa potasu, którego kiwi zawiera całe mnóstwo.
Komentarze: