Uzyskiwana z kokosa woda czy olej to źródła łatwo przyswajalnych węglowodanów. Posiadają o wiele mniej kalorii niż większość napojów sportowych czy innych olejów, co czyni je konkurencją na rynku.
Oprócz niskiej kaloryczności, woda kokosowa zawiera bardzo dużo potasu, tyle co banan (ok. 400 mg). Jest on niezbędny do prawidłowego skurczu mięśni oraz utrzymywania gospodarki wodnej na prawidłowym poziomie.
Olej z kokosa zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów nasyconych składających się z trójglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), które wpływają na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Olej ten może być idealnym źródłem energii, szczególnie podczas przygotowywania wakacyjnej formy.
Mamy dla Was przykładowy przepis z wykorzystaniem kokosa:
Jogurt kokosowy z imbirem
Składniki:
- 1/4 łyżeczki świeżego imbiru
- 80 g jogurtu greckiego light
- 1 szklanka świeżego ananasa
- 1 łyżka niesłodzonego kokosa
- 1 łyżka orzechów macadamia
Przygotowanie:
Zetrzyj imbir oraz pokrój ananasa. Dodaj do jogurtu greckiego wraz z orzechami i posiekanym kokosem.
Smacznego!