Statystycznie, choroby nowotworowe występują rzadziej u osób, które w swojej diecie używają kurkumy – wschodniej przyprawy.

Kurkumy można używać do wszystkiego. Dań mięsnych, wypieków czy zup. W Japonii wzięto pod lupę kurkumę i stwierdzono, że to kurkumina ma duże znaczenie w walce z nowotworami. To przeciwutleniacz, który ma podobne działanie do antybiotyków, jednak nie wywołuje skutków ubocznych.

Profesor Hiroyuki Shibata, naukowiec z Japońskiego Uniwersytetu Tohoku, prowadził badania na myszach dostarczając do ich pokarmu kurkuminę. Okazało się, że miała ona wpływ na aż 30-krotne zmniejszenie komórek nowotworowych. Myszy otrzymywały codziennie po 5mg syntetycznej kurkuminy, a to zahamowało rozwój guzów nawet o 50%.

Kurkumę można kupić praktycznie w każdym sklepie. Jest dostępna jako żółta przyprawa, którą można używać do wszystkiego.

Komentarze: