Folic-Acid-Might-Lower-Autism-Risk

Kwas foliowy nie tylko zalecany jest kobietom w ciąży, ale także osobom z nadciśnieniem, które mają zwiększone ryzyko udaru mózgu. Okazuje się, że wiele osób ma niedobór kwasu foliowego co zwiększa zarówno ryzyko udarów jak i ujawnianie się wad genetycznych.

Badania przeprowadzone przez dr Yonga Peking z University of Huo w Pekinie wykazują, że osoby przyjmujące kwas foliowy regularnie lub spożywając produkty w niego bogate mają mniejsze ryzyko udarów dzięki obniżeniu ciśnienia krwi.

Udar niedokrwienny mózgu to wynik blokowania tętnic, a kwas foliowy reguluje zarówno ciśnienie krwi jak elastyczność tętnic. Dodawania kwasu do diety sprzyja także zdrowiu serca i zmniejszeniu ryzyka zawału.

Przyjmuje się, że większość osób na świecie ma obniżoną ilość kwasu foliowego czyli witaminy B. Naturalnymi źródłami są m.in.: zielone warzywa liściaste, fasola, groch, owoce cytrusowe czy zboża.

Źródło: Journal of American Medical Association

Komentarze: