Cytryny jedzone w całości mogą wpływać na wiele aspektów naszego zdrowia m.in.: na hamowanie rozwoju komórek rakowych, nadciśnienie, problemy kostne czy trądzik.

Owoce te poprawiają głównie proces przemiany materii. Polepszają trawienie, a także skutecznie zwalczają zapewnia jamy ustnej, pasożyty i kamienie moczowe.

Zawarta w cytrynie witamina C zwiększa gęstość mineralną kości, dzięki czemu stają się one bardziej wytrzymałe.

Te znane cytrusy mogą również łagodzić depresję, trądzik, zwalczać bakterie i wirusy.

Właściwości cytryny:

  • Ma działanie antynowotworowe
  • Wzmacnia kości
  • Zmniejsza trądzik
  • Oczyszcza organizm
  • Przyspiesza proces przemiany materii
  • Zmniejsza ciśnienie krwi
  • Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo
  • Łagodzi depresję i stres

Najlepszym źródłem wartości zdrowotnych cytryny jest jej miąższ  i jej skórka.

Komentarze: