Fasting-diet-blog

Okres wiosenno-letni jest czasem kiedy wszyscy starają się zmniejszyć tkankę tłuszczową a przy tym zwiększyć masę mięśniową bądź utrzymać jej poziom. Jak to zrobić?

Przede wszystkim wszystko zależy od diety. Należy zachować odpowiedni bilans wszystkich składników (białka, węglowodanów, tłuszczy, minerałów i witamin).

Warto wiedzieć jakie mięso wybierać i jak je bilansować.

BIAŁKO

  • Drób
  • Dziczyzna
  • Ryby i owoce morza
  • Jaja
  • Białko w proszku (odżywki białkowe)
  • Twaróg
  • Jogurty (naturalny)

TŁUSZCZE

  • Olej z ryb
  • Nierafinowany olej kokosowy
  • Oliwa z oliwek
  • Awokado
  • Orzechy i nasiona
  • Tłuste mięso

WĘGLOWODANY

  • Ziemniaki
  • Słodkie ziemniaki
  • Ryż (basmati, parboiled, jaśminowy)
  • Banany
  • Fasola
  • Owoce

WARZYWA

Codziennie powinniśmy spożywać warzywa o różnych kolorach.

4 PROSTE ZASADY

  • Każdy posiłek powinien zawierać białko
  • Każdy posiłek powinien zawierać warzywa
  • Wszystkie posiłki do godz. 17 powinny zawierać tłuszcze
  • Wszystkie posiłki do godz. 17 powinny zawierać węglowodany

Podział dietetyczny na dri treningowe i nietreningowe

DNI TRENINGOWE (np. dla wagi ok. 85 kg)

  • Białko: Masa ciała x 1,05
  • Tłuszcze: Masa ciała x 0,533
  • Węglowodany: Masa ciała x 1,2

DNI NIETRENINGOWE

  • Białko: Masa ciała x 1,05
  • Tłuszcze: Masa ciała x 0,533
  • Węglowodany: Masa ciała x 0,3
Komentarze: