Modny w ostatnich latach łosoś okazuje się niezbyt dobrym źródłem wartości odżywczych, gdyż jest to jedna z najczęściej modyfikowanych genetycznie ryb. Choć nie ma dowodów na negatywny wpływ tej żywności na zdrowie człowieka, to z pewnością ta informacja dla wielu okaże się jednoznaczna z zaprzestaniem jej spożywania.

Zmienianie materiału genetycznego łososia ma chronić go od wszelkich chorób oraz efektywniejszego wzrostu. Przeciwnicy modyfikowanej genetycznie żywności obawiają się jednak o zdrowie, mimo tego, że nie ma jednoznacznych dowodów stwierdzających szkodliwość żywności GMO.

Modyfikowanie łososia polega głównie na zmianie jego genów w taki sposób, aby produkował on większe ilości hormonu wzrostu, co wiąże się z szybszym rozwojem ryby i hodowlę na masową skalę.

Kupując łososia w sklepie łatwo można zauważyć różnicę pomiędzy tym hodowlanym, a tym wyłowionym bezpośrednio z zbiorników wodnych. Różnica polega przede wszystkim na bardziej intensywnym kolorze, rozmiarze i jakości mięsa.

Komentarze: