Jednym z najstarszych metod leczniczych jest właśnie miód, który stosowany był i jest do dziś w celu leczenia cukrzycy, nowotworów, stanów zapalnych czy trudności trawiennych. Miód Manuka jest znacznie więcej właściwości zdrowotnych niż tradycyjny miód wielokwiatowy.

Miód Manuka pochodzi z drzew rosnących w całym regionie Nowej Zelandii i jest jedną z najpopularniejszych odmian. Pochodzi z nektaru, który bezpośrednio zbierają pszczoły. Miód Manuka ma także wysoki poziom białek zwanych arabinogalaktanami, które poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz uwalnianie cytokin przeciwzapalnych.

16.01.2016(1)

Właściwości miodu Manuka:

– Przeciwwirusowe
– Przeciwbakteryjne
– Anty-grzybicze
– Trawienne
– Przeciwzapalne
– Antyseptyczne
– Przeciwutleniające

Stosuje się go głównie w celu leczenia:

– Grypy
– Przeziębienia
– Wrzodów
– Gorączki
– Chorób skórnych
– Przy nowotworach
– Nieżytu żołądka
– Biegunki
– Chorób oczu
– Chorób gardła
– Zgagi

Komentarze: