Są takie produkty w naszym menu, które wywołują wiele sprzecznych opinii. Jedni je jedzą inni zaś całkowicie unikają. O jakie produkty chodzi? Czy Ty możesz je jeść? Na co warto zwrócić uwagę wybierając dane danie bądź jego składnik?

1. Biały ryż.

Ryż jako przyjaciel kulturysty. Najczęściej wybierany jest brązowy z uwagi na niski indeks glikemiczny, jednak czy to wystarczy?

Brązowy ryż ma niski indeks glikemiczny, posiada wiele składników mineralnych, ale mimo to, że większość z nich ma niską biodostępność co oznacza, że nie będą dobrze przyswajalne. Dzieje się tak za pośrednictwem kwasu fitynowego. Hamuje on wydzielanie enzymów trawiennych.

Podsumowując, wybór białego ryżu nie zawsze jest złym rozwiązaniem, tym bardziej, że nie zwykle zdrowym typem białego ryżu o niskim indeksie glikemicznym jest ryż basmati.

2. Bekon.

Na diecie tłuszczowej znajdziemy go bardzo często. Zawiera dużo tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych. Wiele z tych tłuszczów obciąża wątrobę, przyczyni się do cukrzycy i miażdżycy.

Prawda jest jednak taka, że wieprzowina zawiera głównie zdrowe tłuszcze nasycone oraz kwasy oleinowe, te same, które znajdziemy w oliwie z oliwek.

3. Ziemniaki.

Ziemniaki znane są z wysokiej kaloryczności i dużej ilości skrobi. Nadmiar ich spożywania wpływa na podniesienie cukru we krwi. Być może mamy takie zdanie o ziemniakach, gdyż kojarzymy je najczęściej z tłustymi frytkami.

Jeśli gotujemy bądź pieczemy ziemniaki to mogą mieć one jednak mnóstwo dobrego wpływu na nasze ciało. Ziemniaki zawierają karotenoidy, flawanoidy oraz dużą ilość witamin.

11874189_10207968123586029_422847640_n

4. Keczup.

Sprawa jest nieco skomplikowana, gdyż keczup sam w sobie pochodzi od zdrowych pomidorów, jednak większość produktów dostępnych w sklepach przepełniona jest octem i cukrem. Istnieją jednak produkty, które zawierają w sobie mnóstwo naturalnych pomidorów bez nadmiernej ilości cukru czy octu.

Keczup może być bardzo dobry z uwagi na zawartość likopenu – przeciwutleniacza zawartego w pomidorach, silniejszego od witaminy E. Keczup ma w tym wypadku przewagę, gdyż likopen nie lubi obróbki cieplnej, zatem jego poziom będzie o wiele większy niż w przypadku gotowanych pomidorów z puszki.

Jego obecność w diecie jest niezwykle ważna, likopen zapobiega udarom mózgu, cukrzycy, osteoporozie, niepłodności, rakowi czy chorobom serca.

5. Tłuszcze smażone i trans.

Wiemy, że tłuszcz jes niezbędny dla rozwoju. To w nim dobrze rozpuszczają się witaminy i minerały (A, D, E, K, beta-karoten, luteina, likopen). Nie może to być jednak wytłumaczenia dla jedzenia tłustych potraw.

Pamiętajmy, aby dobierać zdrowe tłuszcze i dobrze je wykorzystywać. Nie wszystkie oleje możemy poddawać obróbce cieplnej (np. smażeniu), gdyż tracą wartości oraz zwiększają ilość złych substancji rakotwórczych.

Możemy smażyć na rafinowanych olejach np. olej słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy, masło.

Jeśli chodzi o tłuszcze trans to znane są jako najmniej zdrowe i zagrażające układowi sercowo-naczyniowemu. To produkt uboczny przemysłu żywności.

Jedną ze zdrowych grup tłuszczów trans jest CLA – kwas linolowy. CLA znajduje się w mięsie i produktach mlecznych. Znany jest z tego, że zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy, rozwoju nowotworów oraz redukuje tkankę tłuszczową.

6. Piwo.

Niektórzy od razu powiedzą „Alkohol nigdy nie jest dobry”. Można się z tym zgodzić, jednak piwo oprócz całkiem niedużej ilości alkoholu daje w zamian coś wartościowego.

Piwo zawiera polifenole, które pochodzą zazawyczaj z jęczmienia, słodu czy chmielu. Oprócz tego, znajdziemy w nim niacynę, witaminę B5, B12, kwas foliowy, selen i krzem. Piwo nie zawiera tak dużo kalorii, głównie dlatego, że ma stosunkowo niską zawartość alkoholu np. w porównaniu do wina.

To, o czym należy pamiętać, to czas picia piwa. Nie powinniśmy pić go po wysiłku fizycznym jak się często uważa. Aby skorzystać z dobrych stron piwa warto wypić je w dzien nietreningowy. Wybierajcie te piwa, w które są maksymalnie ekologiczne i zrobione z naturalnych składników.

Źródło: Testosterone

Komentarze: