Które warzywa są najzdrowsze i posiadają największą dawkę substancji odżywczych, witamin i minerałów? Dzięki badaniu różnych rodzajów owoców i warzyw wiemy już, które z nich należy jeść najczęściej.

Uniwersytet w New Jersey zajął się badaniem 47 różnych rodzajów owoców i warzyw badając przy tym ilość 17 składników odżywczych, które są powszechnie uznawane za najlepsze dla naszego zdrowia. Były to:

  • witamina A, B6, B12, C, D, E i K
  • kwas foliowy
  • ryboflawina
  • niacyna
  • cynk
  • potas
  • błonnik
  • wapń
  • żelazo
  • tiamina

Wyniki opierały się na ilości wartości odżywczych w odniesieniu do dziennego zapotrzebowania człowieka.

Ze wszystkich badanych warzy to RZEŻUCHA miała najlepszy wynik (100), następnie znalazły się jarmuż (50), brokuły (35), pomidory (20), cykoria, szpinak, groszek, sałata rzymska, kapusta, cukinia itd.

Rzeżucha ma właściwości lecznicze i posiada ogromną ilość witaminy K (zdrowie kości) i A (zdrowie oczu). Zawiera także glukozynolany czyli substancje silnie antyrakowe.

Komentarze: