Przejście z zimy na wiosnę jest jednym z najlepszych okresów, kiedy można spożywać cykorię. Jest ona najsmaczniejsza i najbardziej wartościowa. Dzięki niej możemy zadbać o sylwetkę i zdrowie.

Cykorii przypisuje się nielada magiczne właściwości. Jest prozdrowotną rośliną, która jest nie tylko niskokaloryczna, ale zawiera także bardzo dużo wartości odżywczych. W 100 g cykorii znajdziemy jedynie 21 kcal, a mnóstwo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, witaminę A i beta-karoten. Taki skład wpływa na przyspieszanie metabolizmu i hamowanie wchłaniania tłuszczów.

Co ciekawe, cykoria w połączeniu z wodą w żołądku tworzy galaretowatą masę, która wypełnia żołądek ograniczając znacząco łaknienie.

Dzięki dwóm substancjom – inulinie i intybinie spożywanie cykorii wpływa na regukowanie pracy jelit i produkcję dobrych bakterii.

Oprócz tego, warzywo to oczyszcza nasze ciało z toksyn.

Komentarze: