Nadmiar kwasów tłuszczowych TRANS w diecie kojarzy się z zaburzeniami pracy serca, miażdżycą, cukrzycą i otyłością. Jest to racja, jednak nie wszystkie tłuszcze tego typu są dla nas szkodliwe. Część z nich jest nam nawet potrzebna. Jakie?

Tłuszcze TRANS dzielimy na 2 podstawowe grupy:

– naturalne
– sztuczne (przetworzone)

Sztuczne to takie, których olej został przetworzony w procesie uwodornienia, co wpływa na zwiększanie wytrzymałości tłuszczu. Taki rodzaj stosowany jest w produktach przetworzonych (ciastka, pizze, ciasta, herbatniki etc).

Naturalne tłuszcze TRANS występują w produktach mięsnych i mlecznych. Związane są one ze zmniejszaniem ryzyka chorób serca i chorobami wieńcowymi.

Co więcej, w badaniach opisanych przez „European Heart Journal” mówi się o pozytywnym wpływie naturalnego kwasu trans-palmitoleinowego na poziom glukozy we krwi.

Komentarze: