Nowe doniesienia ze świata nauki mówią, że niedobór tej witaminy sprzyja powstawaniu cukrzycy typu II i zaburzeń cukrzycowych. Obecność witaminy A w diecie pozwala na produkcję odpowiedniej ilości komórek beta stabilizujących produkcję insuliny.

W badaniach laboratoryjnych przeprowadzonych na myszach naukowcy odkryli, że brak witaminy A prowadzi do śmierci komórek beta odpowiedzialnych za produkcję insuliny i normowania poziomu cukru we krwi. Gdy badacze wyeliminowali całkowicie witaminę A z diety gryzoni, poziom cukru we krwi gwałtownie wzrastał a insulina znacząco spadała.

Jest to niezwykle ważne odkrycie, gdyż wciąż nie ma leku na cukrzycę, zatem wszystkie terapeutyczne możliwości zmniejszania objawów tej choroby są na wagę złota.

Witamina A to także silny przeciwutleniacz.

Źródłem witaminy A są:

– marchew
– brokuły
– bataty
– jarmuż
– szpinak
– dynia
– kapusta

Komentarze: