Specyficzne rodzaje tłuszczów nasyconych o nazwie heptadekanowe mają silne działanie wspomagające leczenie cukrzycy oraz zmniejszające rozwój zespołu metabolicznego. Gdzie znajdziemy ten rodzaj tłuszczów?

Kwas heptadekanowy znajdziemy w rybach i produktach mlecznych, jednak wszystko opiera się na ogólnej diecie, która może prowadzić do zespołu metabolicznego będącego przyczyna cukrzycy.

Badacze z National Marine Mammal Foundation stwierdzili, że delfiny butelkonose również, podobnie jak ludzie, mogą rozwijać zespół metaboliczny. Różnicą jest jednak możliwość w „wyłączaniu” go praktycznie w dowolnym momencie. To zmusiło naukowców do przeprowadzenia badań.

Delifiny i ludzie

Aby się przekonać na czym polega ta różnica zbadano 49 delfinów, które podobnie jak ludzie spożywali ryby bogate w kwasy omega-3. Zauważono, że wśród 55 kwasów tłuszczowych znalazł się KWAS HEPTADEKANOWY, który wykazał największy wpływ na zdrowie delfinów. Poziom tego kwasu był w ich organizmach najwyższy i dzięki niemu poziom insuliny i trójglicerydów także.

Zauważono również, że wraz z karmieniem delfinów rybami o dużej ilości kwasu heptadekanowego doszło do unormowania się poziomu glukozy, insuliny oraz ferrytyny odpowiedzialnej na prawidłowy poziom żelaza we krwi.

*Kwas heptadekanowy, znany także jako kwas margarynowy lub C17, to tłuszcz nasycony. Znajduje się przede wszystkim w produktach mlecznych, życie i niektórych rybach (największa ilość znajduje się w łepaku).

Oznacza to, że gwałtowne odrzucenie tłuszczu z diety może ograniczyć ilość kwasu heptadekanowego i zwiększyć ryzyko występowania zespołu metabolicznego oraz cukrzycy.

Źródło: PLoS ONE

Komentarze: