Najnowsze analizy wykazały, że osoby jedzące duże ilości warzyw i owoców mają niższe ryzyko występowania chorób przewlekłych, w tym nowotworów czy chorób serca. Dzięki polifenolom zielona herbata i jabłka są jednymi z najzdrowszych owoców.

W badaniu przeprowadzonym przez Instytut Badań Żywności stwierdzono, że polifenole w zielonej herbacie przyczyniają się do blokowania cząsteczek sygnałowych o nazwie VEGF, które mogą wywoływać miażdżycę.

VEGF jest głównym czynnikiem tworzenia się naczyń krwionośnych w typach komórek zwanych ANGIOGENEZĄ. Jest ona istotna dla rozwoju nowotworów, jak również tworzenia się zmian miażdżycowych i odrywania płytek, co może powodować atak serca.

Kluczową rolę w hamowaniu sygnalizacji VEGF ma ją polifenole w niskich stężeniach GALUSANU EPIGALOKATECHINY (EGCG). Wpływają one na hamowanie procesu VEGF czyli m.in. blokowaniu sygnałów przedostających się do krwiobiegu.

Polifenole pozwalają także na aktywację układu enzymatycznego, który aktywuje  z kolei tlenek azotu rozszerzając naczynia krwionośne zapobiegając uszkodzeniom i zatorom.

Źródło: Norwich BioScience Institutes

Komentarze: