Najnowsze wynalazki naukowców od żywienia do fioletowe pomidory i różowe ananasy. To kolejny etap po niegnijących jabłkach i ziemniakach. Jaki będzie kolejny krok w stronę genetycznie modyfikowanej żywności?

Różowy ananas został stworzony nie tylko po to, aby urozmaicić kolory na naszym talerzu, ale głównie do walki z komórkami rakowymi. Wedle naukowców ten rodzaj ananasa ma silnie działanie antynowotworowe. Zawiera on duże dawki likopenu (przeciwutleniacza).

Podobnie jest z fioletowymi pomidorami, których zadaniem jest poprawa funkcji serca i usprawnianie jego pracy. Zawierają one także spore ilości antocyjanów, związków występujących w jagodach, które mają właściwości poprawiające pracę układu krążenia i redukcję ryzyka nowotworów.

 

Co zrobiono do tej pory?

Do tej pory zrobiono wiele modyfikacji:

1) Soja, rzepak, słonecznik – zmodyfikowane tak, aby zredukować poziom tłuszczów nasyconych, a zwiększyć ilość kwasów omega-3

2) Owoce cytrusowe – zmodyfikowane uprawę w ten sposób, aby rośliny były bardziej odporne na choroby

3) Jabłka – genetycznie zmieniono ich skład tak, aby nie brązowiały i były odporne na choroby

Wiele innych produktów zostało zmodyfikowanych, a nawet o tym nie wiemy. Możemy do nich zaliczyć kukurydzę, cukinię, dynię, papaję, truskawki czy banany.

Komentarze: