Powoli wszyscy przekonują się o tym, że tłuszcz jest dobry, a nie jak do niedawna sądzono zły i śmiercionośny. Musimy jednak wiedzieć jaki tłuszcz jest dla nas najlepszy i w jakich proporcjach powinniśmy go spożywać. Jego suplementacja w diecie może nie tylko poprawić nasz wygląd, ale przede wszystkim poprawić funkcjonowanie organizmu.

Sami kulturyści jeszcze kilkanaście lat temu uważali, że tłuszcze są zbędne i trzeba je eliminować. Dziś dla każdego zawodnika i osoby trenującej taka teza jest nie do przyjęcia. Niestety, dziś wciąż wiele osób uważa „tłuszcz” jako coś złego. Tłuszcz kojarzy się z tkanką tłuszczową, choć tak na prawdę jego odpowiednie stosowanie może ja wręcz zmniejszać. Po za tym, zdrowy tłuszcz i kwasy tłuszczowe mogą poprawiać wygląd skóry, wspomagać wzrost tkanki mięśniowej, a także chronić nas przed rakiem.

Do niedawna uważano, że oleje roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe są dobre dla naszego zdrowia. Dziś wiemy, że właśnie ten rodzaj tłuszczu jest związany z otyłością, chorobami serca i rakiem. Uważano także, że tłuszcze nasycone są bardzo złe dla naszego zdrowia, jednak teraz wiemy, że np. olej kokosowy, olej z oliwek, w którym znajduje się 85% tłuszcze, w tym kwasy nasycone, są niezwykle zdrowe.

Olej kokosowy

Olej kokosowy wspiera wydzielanie hormonów i zwiększa konwersję cholesterolu do progennolonu czyli ważnego elementu wydzielania hormonów i steroidów płciowych nadnerczy. Ponadto, wpływa on na poprawę czynności tarczycy oraz zmniejszenie tkanki tłuszczowej. Poprawia ona także kontrolę cukru we krwi tym samym zwiększając energię i wytrzymałość. Jak by tego było mało, wpływa on także na lepsze trawienie i absorbowania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga zwalczać bakterie i infekcje.

Olej kokosowy to kwas laurynowy, typ trójglicerydów o średnim łańcuchu (MCT). Wykazano, że zwiększa ona poziom dobrego cholesterolu (HDL) i wpływa na obniżenie tkanki tłuszczowej w obrębie brzucha.

Kwasy omega-3 i omega-6

Dwa podstawowe kwasy tłuszczowe to wielonienasycone kwasy tłuszczowe: alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6). Kwasy te pomimo podobieństwa w nazwie różnią się w działaniu.

Omega-6 jest aktywny od razu po spożyciu i można go odnaleźć w wielu produktach. Niedobór tego kwasu jest mało prawdopodobny, o ile dbamy aby nasza dieta była zbilansowana (drób, jaja, orzechy, ziarna).

Omega-3, aby być skutecznym musi ulec konwersji do kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Oba te rodzaje nie występują tak obszernie w produktach, zatem trzeba szczególnie zadbać o to, aby wprowadzić je do organizmu (ryby zimnowodne, króliki, dziczyzna). Niedobór kwasu omega-3 jest o wiele bardziej prawdopodobny.

Najlepszym rozwiązaniem kontroli ilości tłuszczu w diecie jest jego suplementacja w postaci płynu. Od 3 do 10 łyżek oleju dziennie w zależności od wagi i diety jest wystarczającym rozwiązaniem.

Komentarze: