Health-Benefits-of-Fish-Oil-For-Kids

Olej rybny może wspomagać spalanie tkanki tłuszczowej poprzez przekształcanie komórek z zapisaną ilością tłuszczu w komórki służące do spalania tłuszczu, co oznacza, że suplementacja tego oleju może redukować wagę naszego ciała. Jak to się dzieje?

Olej rybny aktywuje receptory w przewodzie pokarmowym i uruchamia na współczulny układ nerwowy powodując metabolizowanie tłuszczu. Wiąże się to z białą i brunatną tkanką tłuszczową. Białe odpowiadają za przechowywanie tłuszczu, zaś brązowe na jego metabolizm.

Istnieje jeszcze 3 typ tłuszczu – beżowy. Działa podobnie do brązowej tkanki tłuszczowej, jednak ich ilość jest znacznie mniejsza. Ponadto, ich efektywność oraz liczba zmniejsza się z wiekiem.

Okazuje się, że ilość tego rodzaju można zwiększać przy pomocy pewnych rodzajów żywności.

Olej rybny zwiększa ilość beżowego tłuszczu

W badaniach zauważono, że spożywanie oleju rybnego może zmniejszać ilość białej tkanki tłuszczowej nawet o 20%.

Odkryto także, że komórki beżowe, utworzone z białych, nabywają zdolność metabolizowania dzięki uruchamianiu układu nerwowego.

Wedle autorów badania przeprowadzonego na Uniwersytecie w Kioto to dieta Śródziemnomorska oraz Japońska mają najlepszy wpływ na powstawanie beżowej tkanki tłuszczowej.

Źródło: Fish oil intake induces UCP1 upregulation in brown and white adipose tissue via the sympathetic nervous system. Minji Kim, Tsuyoshi Goto, Rina Yu, Kunitoshi Uchida, Makoto Tominaga, Yuriko Kano, Nobuyuki Takahashi & Teruo Kawada. Scientific Reports. Doi: 10.1038/srep18013. 17 December 2015

Komentarze: