O olejach powstało już wiele naukowych publikacji, jednak wciąż zaskakują nas nowe badania nad skutecznością i jakością poszczególnych olejów, które spożywamy. Skupmy się na oleju rzepakowym, który w Polsce choć mało popularny to niezwykle zdrowy.
Kiepskie początki
Początki oleju rzepakowego w Polsce były opłakane. Był szkodliwy, ponieważ zawierał dużo szkodliwych kwasów erukowych wpływających negatywnie na wątrobę i serce. Winę za to ponoszą źle dobierane nasiona, których nie używa się już w polskiej uprawie.
Obecne gatunki rzepaku nie zawierają tego kwasu.
Badania
W ostatnich latach zaczęto zwracać uwagę na oleje, które spożywamy i ich wpływ na nasze ciała. Wiele z przeprowadzonych badań wykazały, że olej rzepakowy jest lepszy od innych olejów. Można go stawiać na równi jedynie z oliwą z oliwek.
Wpływ na nasz organizm
Olej rzepakowy zawiera najmniej szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych. Za to, zawiera on mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy, alfa-linolenowy) bogate w kwasy omega-3 i 6.
Jak używać?
Olej rzepakowy jest odporny na wpływ temperatury, dzięki czemu można go spożywać na ciepło i na zimno. Można go używać do smażenia i do sałatek.
Zaleca się spożycie ok. 30 g oleju dziennie czyli 2 łyżek.
Sterole roślinne
Zawiera one mnóstwo steroli roślinnych i polifenoli. Ich rola w organizmie obejmuje ograniczenie wchłaniania cholesterolu w przewodzie pokarmowym.
Moc witamin
- Witamina K – poprawia krzepliwość krwi, zwiększa metabolizm, reguluje wydzielanie insuliny
- Witamina E – działa antyoksydacyjnie i antynowotworowo
- Witamina A – poprawia wzrok i wygląd skóry