Oleje rybne mogą łagodzić dolegliwości stawów, tak przynajmniej wykazało badania na myszach, którym podawano kwasy omega-3. Jak się jednak okazuje, nasycone kwasy tłuszczowe mogą mieć wręcz odmienny skutek i prowadzić do zwyrodnień stawów.

Odkrycie to opublikowano w „Annals of the Rheumatic Diseases” i wskazuje ono na to, że niezdrowe kwasy tłuszczowe nie tylko wspomagają rozwój otyłości, ale także nasilają objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.

Choroba zwyrodnieniowa stawów jest ściśle związana z otyłością i dietą. Zwiększa ona ryzyko występowania choroby lub jej przyspieszenia. Dlatego też, badacze z Uniwersytetu Duke’a przeprowadzili badanie na myszach.

Jedną cześć karmiono pożywieniem składającym się z 1/3 z kwasów tłuszczowych omega-6, a drugą część kwasami omega-3. Okazało się, że większe zwyrodnienie stawów następowało w grupie z kwasami omega-6. Ilość mysz z zapaleniem stawów była znacznie większa niż w grupie z kwasami omega-3.

Kwasy omega-3 wykazały także cofnięcie się objawów zapalenia stawów.

Komentarze: