W porównaniu z innymi tłuszczami, oliwa z oliwek ma silny wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi i złego cholesterolu po posiłku. Także warto urozmaicać swoje posiłki dodatkiem oliwy extra virgin.

Obniżenie (po posiłku) poziomu cukru we krwi i cholesterolu może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka występowania chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zwiększania insulinoodporności. Takie wnioski sformułowali naukowcy z Uniwersytetu La Sapienza w Rzymie.

Badacze testowali wpływ oliwy z oliwek w diecie śródziemnomorskiej opartej na owocach, warzywach, zbożach i rybach z ograniczoną ilością nabiału i mięsa czerwonego.

W jednej grupie stosowano olej kukurydziany w ilości 10g, zaś w drugiej grupie oliwę z oliwę w tej samej ilości. Wykonywano także badania krwi przed i po posiłku. Mierzono poziom cukru.

Okazało się, że grupa spożywające oliwę z oliwek wykazywała znacznie mniejszy wzrost cukru we krwi i cholesterolu niż osoby spożywające olej kukurydziany. Zauważono również, że wrażliwość na insulinę zwiększyła się, a poziom cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) zmniejszył się.

Komentarze: