Mówi się wiele o kwasach tłuszczowych omega-3, jednak mniej o czasie, w którym ich aktywność i działanie jest największe. Warto zwrócić uwagę w jakich porach dnia przyjmować te kwasy tłuszczowe. To kwasy, których organizm potrzebuje do wielu procesów m.in. funkcjonowania mózgu, budowy nerwów, funkcji poznawczych, oraz ochrony serca.  Omega-3 to bardzo popularny suplement, właśnie dzięki swoim zdrowotnym właściwościom.

Zastosowanie

Omega-3 może służyć jako uzupełnienie tłuszczów w diecie, a także jako suplement ochronny. Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią przez zapaleniem stawów, miażdżycą, stanami zapalnymi, udarami mózgu oraz pomagają obniżać cukier we krwi.

Omega-3 wspiera nasz mózg w funkcjach poznawczych poprawiając zapamiętywanie, kreatywne myślenie i funkcje behawioralne. Niedobór tych kwasów może prowadzić do depresji, suchości skóry, słabego krążenia krwi oraz problemów z sercem.

Kiedy brać omegę-3?

Na początku warto wspomnieć, że aby zauważyć działanie należy poczekać od 4-8 tygodni. Tak zalecają producenci, którym jak wiemy zależy na sprzedawalności. Tak czy inaczej, wedle zaleceń omega-3 powinna być przyjmowana wraz z posiłkiem, najlepiej w czasie kolacji. Podkreśla się, że suplementy omega-3 warto stosować osobno, gdyż mogą wpływać na inne leki lub suplementy.

Omega-3 po treningu

Opóźniona bolesność mięśni znana jako DOMS to sztywność, zakwasy, które pojawiają się już na kilka godzin po wysiłku. Największa ich intensywność mieści się w zakresie 24-72 godzin.

Jedną z możliwości na powstawanie bólu, sztywności i zakwasów jest powstawanie mikrouszkodzeń, w których wapń przechowywany jest w komórkach sarkoplazmatycznych. Nagromadzony wapń hamuje oddychanie komórkowe, co spowalnia odzyskiwanie ATP.

kif_cover_warsztaty_02

Nagromadzenie się owego wapnia aktywuje proteazę i fosfolipazę, co prowadzi do degeneracji białka mięśniowego. To powoduje stany zapalne.

Regeneracja po treningu

Kwasy tłuszczowe omega-3 związane są z ograniczaniem stanów zapalnych. ALA, EPA, DHA wpływają na równowagę prostagladyn, które odpowiadają za zwiększanie bądź zmniejszanie substancji chemicznych.

Kwasy EPA i DHA odpowiadają za walkę z nadmiernym wydzielaniem enzymu kolagenazy i nadmiernymi uszkodzeniami stawów. Niektóre badania wskazują, że stosowanie omegi-3 w trakcie bólów mięśniowych łagodzi te objawy (zespół cieśni nadgarstka, fibromylagii).

Opublikowane w 2006 roku badania w „Neurology” wskazały, że 60% osób stosujących kwasy omega-3 po treningu wykazało zmniejszenie bólu i sztywności mięśni.

Pojawiły się jednak sprzeczne badania opublikowane 3 lata później w „Clinical Journal of Sports Medicine”. Zatem nie pozostaje nic innego jak sprawdzić to na sobie.

Komentarze: