Osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów powinny częściej spożywać kwasy omega-3, tak przynajmniej wynika z nowych badań przedstawionych w magazynie „Rheumatology”. Wedle wyników obserwacji kwasy tłuszczowe zmniejszają obrzęk i stany zapalne.

Reumatoidalne zapalenie stawów to choroba zapalna, która występuje w wyściółce stawów (błony maziowe) i może mieć wpływ na inne narządy np. serce.

Ból i obrzęk to wspólne objawy choroby. Główne przyczyny nie są znane, uważa się jednak, że jest to mechanizm wadliwej odpowiedzi immunologicznej, w której układ odpornościowy powoduje stan zapalny. Przeciwciała lub białka odpornościowego, kierują się do tkanek przez pomyłkę.

DHA i EPA mogą to regulować

W obserwacjach i eksperymencie na grupie 30 osób zauważono, że 2 najważniejsze kwasy tłuszczowe – DHA i EPA mogą być skuteczne w hamowaniu białek zapalnych, które regulują natężenie i czas trwania odpowiedzi immunologicznej powodujące stany zapalne.

Źródło: Lower omega-3 fatty acids are associated with the presence of anti-cyclic citrullinated peptide autoantibodies in a population at risk for future rheumatoid arthritis: a nested case-control study, R.W. Gan et al., Rheumatology, printed online 13 September 2015

Komentarze: