Pizza nie jest taka zła, o ile jest przygotowana z dobrych składników np. mąki razowej, nieprzetworzonego sosu pomidorowego oraz takich dodatków jak oregano.

Opublikowane w ostatnich dniach wyniki badań dotyczących oregano wykaząły, że zawarta w nim substancja – karwakrol, ma działanie przeciwirusowe. Dr Kelly Bright z Uniwersytetu w Arizonie wraz ze swoim zespołem, przeprowadzili szereg badań wykazujących specyficzne działanie oregano.

Karwakrol zawarty w tej znanej przyprawie zawdzięcza swój charakterystyczny smak specjalnej warstwie białek, które mają działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe.

Już od paru lat oregano uważane jest za zdrowotną przyprawę. W 2012 roku naukowcy z Uniwersytetu Long Island odkryli, że może być stosowane w leczeniu raka prostaty. Stwierdzono, że karwakrol przyczynia się do „samobójczej śmierci chorych komórek”.

Przyjęto także założenie, że pizza może być zdrowa dla organizmu, ale nie jako przetworzony wysokokaloryczny produkt, ale jako posiłek składający się z naturalnych składników. Ta opinia wzięła się między innymi z badań nad pomidorami (sosem pomidorowym) i ich właściwościami obniżającymi ryzyko wystąpienia nowotworów. To wszystko za sprawą LIKOPENU zawartego właśnie w sosie pomidorowym.

Komentarze: