Orzechy to taki rodzaj pożywienia, które do dziś nie zostały zmienione ludzką ręką. Stanowią źródło białka, zdrowych tłuszczów, witamin oraz innych substancji chemicznych. Ich obecność w diecie pozwala poprawiać pracę i zdrowie naszego serca.

Uniwersytet Stanforda przeprowadził metaanalizę badań dotyczących wpływu orzechów na ludzki organizm (migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, laskowe, macadamia, pekan, orzeszków piniowych, pistacji i włoskich) w tym ilość lipoprotein, ciśnienia krwi, stanów zapalnych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.

Większość danych wskazała, że jedzenie orzechów zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także poprawia funkcjonowanie komórek.

Orzechy zawierają w sobie tłuszcze nienasycone, wysokiej jakości białko, witaminy (witaminę E, kwas foliowy i niacynę), minerały (magnez, wapń, potas) oraz substancje fitochemiczne.

Wszystkie te składniki orzechów mają bezpośredni wpływ na zdrowie serca, w tym poprawę jego funkcjonowania oraz wytrzymałość i siłę.

Komentarze: