Dieta, która uwzględnia w sobie orzechy włoskie znacznie efektywniej zapobiega uszkodzeniom mózgu, w tym z objawami otępieńczymi choroby Alzheimera. Jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko, spowalnia jej rozwój oraz łagodzi objawy.

Badania prowadzone przez Abha Chauhana – szefa Laboratorium Neurologii Rozwojowej w Państwowym Instytucie w Nowym Jorku, mówią, iż spożywanie orzechów znacznie poprawia umiejętności uczenia się, pamięci o rozwoju motorycznego. Co ciekawe, zaobserwowane także mniejszą podatność na lęk.

Te wyniki, jak mówi Chauhan, są niezwykle obiecująco dla przyszłych badań nad Alzheimerem. Wciąż nie znamy lekarstwa na tę chorobę, jednak co chwilę pojawiają się nowe wyniki badań, które przybliżają medycynę do rozwiązania zagadki tej ciężkiej choroby.

Orzechy włoskie, z resztą jak i inne, posiadają wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które mogą być czynnikiem ochronnym mózgu przez degeneracją charakterystyczną dla choroby Alzheimera.

Źródło: Newsmax

Komentarze: