Dietetyka
Jedzenie błonnika zmniejsza alergie pokarmowe Alergie pokarmowe mogą być związane ze zmniejszaniem ilości bakterii jelitowych. Dieta bogata w błonnik może przywracać równowagę mikrobiomu jelitowe i […] Czy posiłki spalają kalorie? TEF – termiczny efekt pożywienia Termiczny efekty pożywienia (TEF) jest to ilość energii (inaczej kalorii) wykorzystanej do przetworzenia dostarczonego do naszego organizmu pożywienia (trawienie, wchłanianie […] 6 sposobów na zmniejszenie stanów zapalnych Stany zapalne mogą wywoływać różne reakcje – ból, zmęczenie, obrzmienie, wzdęcia oraz wiele innych. Są one wywołane przeróżnymi zaburzeniami czy […]
Pamiętaj o borówkach i jagodach Czemu? Wszystkie jagody mają niezbędne dla zdrowia składniki, które poprawiają naszą pamięć, świadomość, wzrok i samopoczucie. Codzienna dawka tych owoców […] Kapusta: Ile jest warta? Kapusta w diecie sportowca to niezwykle bogate źródło składników odżywczych. Pochodzące z rodziny brokułów i brukselki warzywo jest niskokaloryczne i […] Filadelfia zwiększa podatki słodkie napoje gazowane To pierwszy z amerykańskich stanów w historii, który wprowadził dodatkowe opodatkowania na słodzone i gazowane napoje. Celem tego ma być […]
Kilka faktów na temat DETOKSU Wiele się słyszy o tym, ze powinniśmy dbać o oczyszczanie organizmu. Wielu producentów proponuje nam specjalne suplementy, jednak prawda jest […] Dieta roślinna przeciwko cukrzycy Istotną rolę w zapobieganiu cukrzycy oraz zmniejszaniu jej intensywności jest wzbogacanie diety w różnorodne rośliny. Duża zawartość antyoksydantów i minerałów […] Przepis na PALEO kuleczki z kalafiora Sposób na wegetariańskie PALEO dla każdego, kto lubi jeść lekko, zdrowo i energetycznie. Prosty przepis do zrobienia w kilkanaście minut. […]