Płatki owsiane to jeden z najlepszych i najefektywniejszych składników diety. Mają działanie odchudzające, sycące, sa bogatym źródłem węglowodanów złożonych i witamin, a także skutecznie walczą z nowotworami.

Już od dawna wiadomo, że owies wspomaga redukcję złego cholesterolu, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Nie tak dawno, odkryto również, że w płatkach owsianych występuje silny przeciwutleniacz, które ma działanie przeciwzapalne i właściwości antynowotworowe.

Podczas tegorocznego spotkania American Chemical Society w Dallas (USA), 11 najlepszych naukowców z  całego świata zaprezentowała wynika badań na temat silnych związków zawartych w owsie. W większej części, jest to zasługa dużej ilości błonnika, witamin i minerałów, a także zawartości fitochemicznej.

Naukowcy odkryli także bioaktywne składniki w owsie. Wedle ich przypuszczeń substancje te wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Uniwersytet w Minnesocie oraz Instytu Żywności, Żywienia i Zdrowia w Zurychu sugerują, że owies ma także szerokie działanie antyrakowe, kontrolujące metabolizm i poziom glukozy.

Komentarze: