Pomelo to ciekawy owoc, który w Polsce choć dostępny wszędzie, nie budzi takiego zainteresowanie jakie powinien. Ten cytrus to największe źródło witaminy C, a także pektyn i potasu. To istna bomba zdrowotna.

Pomelo to olbrzymi owoc cytrusowy, który może swoją średnicą dochodzić do 25 cm i 2 kg wagi. Charakteryzuje się grubą i gąbczastą skórą, pod którą kryje się pyszny owoc. Co ciekawe, grejpfrut powstał z połączenia pomelo i chińskiej pomarańczy.

Zwiększona odporność

Pomelo jest najbogatszym w witaminę C cytrusem (61 mg/100g). Witamina C jak wiemy, wspiera układ odpornościowy a przy tym jest silnym przeciwutleniaczem. Dla przykładu, w pomarańczy znajdziemy 50 mg witaminy C, w grejpfrucie 34 mg, a w cytrynie 53 mg.

Źródło potasu

Dzięki dużej ilości potasu (216mg/100g) pomelo jest jednym z najlepszym dla zdrowia serca owoców. Reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodno-elektrolitową, a także poprawia napięcie mięśniowe. Dzięki dodatkowym pektynom pomelo sprzyja usuwanie złogów tłuszczu z tętnic zmniejszając ryzyko miażdżycy.

Komentarze: