Przypomnijcie sobie jak dawno temu jedliście porzeczki. Częściej niż porzeczki jemy jagody czy agrest, natomiast porzeczki spożywamy zazwyczaj w formie soku z jej czarnej odmiany. To błąd, porzeczki są niezwykle zdrowe i energetyczne.

W porzeczkach, zwłaszcza czarnych możemy znaleźć aż 70 kcal/100g. Są one bogatym źródłem witamin, głównie B, C, oraz beta-karotenu, pektyny, błonnika, żelaza, potasu, wapnia, magnezu i boru.

Właściwości porzeczki:

  • Wspomaga układ odpornościowy dzięki dużej dawce witamin, minerałów i substancji pomocniczych. Hamuje proces starzenia się komórek. Jedna porcja porzeczek może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy (witaminę C).
  • Porzeczka wzmaga apetyt i pobudza metabolizm. Oczyszcza wątrobę i poprawia trawienie.
  • Zawarte w porzeczce garbniki, pektyna i żelazo wspomagają układ krążenia i wzmacniają serce.

 

Komentarze: