Są produkty, które zazwyczaj spożywamy w zły sposób. Nie wiedząc jak je przygotować robimy to po swojemu niszcząc w nich składniki odżywcze bądź nadmiernie obciążając swój układ trawienny. Oto kilka prostych wskazówek.

Warzywa

Nadmiernie długie gotowanie, smażenie w oleju czy łączenie ich z niektórymi produktami możemy zarówno zaburzać ilość składników odżywczych w warzywach jak i negatywnie wpływać na nasze ciało.

Nadmiernie długie gotowanie zmniejsza znacząco ilość witamin i minerałów, zaś smażenie zabija niektóre związki fitochemiczne i przeciwutleniacze.

Dla przykładu, brokuły to warzywa kapustne i najlepszym sposobem ich spożywania jest jedynie lekkie zaparzenie bądź gotowanie na parze.

Pomidory będą mieć większą ilość likopenu, gdy nieco je ugotujemy.

Owoce

Owoce powinniśmy jeść surowe. Tylko wtedy posiadają one najwyższy wskaźnik składników odżywczych. Ponadto, owoce powinniśmy jeść świeże. Pamiętajmy, że szybko się psują, a brak pleśni nie oznacza wcale, że jej nie ma.

Oto kilka przykładowych produktów

Truskawki – posiadają dużo błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy, a do tego są niskokaloryczne. Najlepiej spożywać je w całości, gdyż krojenie ich zmniejsza ilość substancji zdrowotnych, często poprzez utlenianie.

Czosnek – najlepiej jeść surowy. Pamiętajmy, że jeśli używamy całego czosnku to powinniśmy pozwolić mu się utlenić, dzięki czemu aktywują się substancje zdrowotne np. allicyny.

Brokuły i inne warzywa kapustne – po ugotowaniu zmniejsza się znacząco ilość likopenu, który ma silne działanie przeciwnowotworowe.

Mięso – grillowanie mięs musi odbywać się w sposób przemyślany. Nie dopuszczajmy do tego, aby mięso się zwęgliło, gdyż to oznacza, że pojawia się mnóstwo rakotwórczych substancji. Namaczanie mięsa w wodzie przez grillem pozwala na lepsze jego zmiękczenie i szybsze grillowanie.

Komentarze: