Kasza jaglana dość rzadko gości w naszej rodzimej kuchni. Jak widać można ją wykorzystać do smacznego posiłku np. po-treningowego bądź jako drugie śniadanie.

 

Przygotowanie:

Do 3 szklanek wrzątku wsypać niecałą szklankę kaszy jaglanej, dorzucić pokrojone w kostkę słodkie jabłko, 2 łyżki żurawiny suszonej i łyżeczkę siemienia lnianego. Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut – do wchłonięcia wody.

Podawać z odrobiną masła(opcjonalnie) można dosłodzić ksylitolem lub miodem, w celu obniżenia IG dodać odpowiednią ilość cynamonu – wg uznania. Na koniec można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.

Dodatkowo można użyć odżywki białkowej.

Smacznego!

Komentarze: