Choć o magnezie w ostatnim czasie mówiło się wiele i przypisywało mu się praktycznie wszystkie zdrowotne właściwości, to w rzeczywistości magnez ma określone działania, ale równie mocne. Stosowanie magnezu, z diety bądź z suplementacji, może chronić nas przed chorobami jelit, zaburzeniami pracy serca, migrenami, Alzheimerem i osteoporozą.

Niedobór magnezu może wpływać m.in.: na:

– Choroby serca i wysokie ciśnienie krwi
– Choroby Alzheimera i Parkinsona
– Artretyzm
– Choroby jelit
– Depresja i lęk
– Cukrzyca
– Zmęczenie
– Migreny i napięciowe bóle głowy
– Osteoporoza
– Skurcze mięśni i ból pleców

Organy, które najbardziej potrzebują magnezu to SERCE i MÓZG. Nic zatem dziwnego, że przy niedoborze tego pierwiastka dochodzi do wielu zaburzeń. Co ciekawe, ok. 50-60% magnezu znajduje się w tkankach miękkich czyli mięśniach. Odpowiada on za ich poprawnę pracę, skurcz i przesył sygnałów neuronalnych.

Obecne powszechna dieta jest (przetworzone węglowodany, nadmiar rafinowanych tłuszczów, cukry proste) powoduje niedobór magnezu. Innymi czynnikami, które sprzyjają zubożeniu ilości magnezu w organizmie jest STRES. Podnosi on hormon adrenaliny, co wpływa na jego wypłukiwanie.

Przyczyny niedoboru:

– częste biegunki
– stosowanie diuretyków (środków moczopędnych)
– nadmierne stosowanie płynów
– nadmierne wysiłek
– nadmierny stres
– hipokalcemia

Objawy niedoboru:

– stany lękowe
– apatia
– depresja
– pobudliwość mięśniowa
– zawroty głowy

Magnez pełni także rolę energetyczną w komórkach. ATP produkowane w mitochondriach komórek ciała jest naszym źródłem energii, zaś ATP jest związane z jonami magnezu.

Źródła magnezu:

Przyswajalność magnezu z żywności wynosi około 50%.

Średnie zapotrzebowanie na magnez u kobiet w wieku 19–30 lat wynosi 255 mg/osobę/d, a u kobiet po 30. roku życia jest większe i wynosi 265 mg/osobę/d. W przypadku mężczyzn zapotrzebowanie na magnez wynosi odpowiednio: 330 mg/osobę/d i 350 mg/osobę/d (Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., 2008).

kakao 16%, proszek 420
słonecznik, nasiona 359
migdały 269
kasza gryczana 218
fasola biała, nasiona suche 169
czekolada gorzka 165
orzechy pistacjowe 158
orzechy laskowe 140
płatki owsiane 129
ryż brązowy 110
czekolada mleczna 97
natka pietruszki 69
chleb żytni razowy 64
chleb graham 62
kasza jęczmienna, perłowa 45
banan 33
szynka z indyka 32
ser gouda pełnotłusty 31
makrela wędzona 30
łosoś świeży 29
wołowina, pieczeń 25
wieprzowina, schab 24
kiełbasa toruńska 24
brokuły 23
fasolka szparagowa 22
szynka wiejska 20
kajzerki 19
marchew 16
jogurt truskawkowy 1,5% tł. 15
ryż biały 13
mleko 2% tł. 12
jaja kurze całe 12
sok pomarańczowy 11
sałata 9
ser twarogowy półtłusty 9
płatki kukurydziane 6
jabłko 3

Komentarze: