ververv

Węglowodany to w ostatnim czasie temat nr jeden w dietetyce. Mówi się, że to zazwyczaj ich zła jakość oraz zbyt duża ilość są powodem otyłości, problemów z ciśnieniem czy cukrzycy. Inni całkowicie eliminują węglowodany inwestując wyłącznie w tłuszcz. Dla tych, którzy jednak nie boją się węglowodanów mamy kilka ważnych informacji o tym jak przygotowywać je w swojej diecie.

Nie będziemy tłumaczyć rozróżnienia na węglowodany. Uznajmy, że wszyscy o tym wiemy i skupmy się na tym, co sprawia, że mogą mieć one pozytywny bądź negatywny wpływ.

Sekret tkwi w przygotowaniu

Spożywanie węglowodanów złożonych oraz błonnika pozwoli nam nasycić się na dłużej, stabilizować cukier we krwi oraz lepiej kontrolować wagę.

Oto kilka źródeł, które możecie przygotować w następujący sposób:

1. Ziemniaki.

Wolniejsza wersja – rozgrzej piekarnik do 190 stopni, rozbij ziemniaki i polej je oliwą z oliwek zawiń w folię i piecz przez 60-90 minut.

Szybsza wersja – rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wytnij w ziemniaka otwór, nalej tam oliwy z oliwek, przykryj folią i piecz przez 15-20 minut.

 

2. Komosa.

Zacznijcie od tego, aby przepłukać komosę przez przygotowaniem.

Komosę umieść w garnku i zacznij podgrzewać. Rozgrzej na wolnym ogniu (prez 1-2 minuty) tak, aby wydobyć smak i aromat, następnie wlej dużą ilość wody i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.

Możesz dodać także bulionu do gotowania.

 

3. Makaron (razowy).

Krótkie gotowanie jest najlepszą metodą na zachowanie stosunkowo niskiego indeksu glikemicznego. Makaron Al dente, gotowany przez ok. 7 minut będzie najlepszym sposobem na węglowodany w posiłku. Wypłucz makaron w chłodnej wodzie 3-krotnie.

 

4. Chleb na zakwasie (chleb kiełkujący).

Mówi się o nim chleb Ezekiela. Posiada dużą ilość składników odżywczych i białka. Zakwas w pieczywie nie jest niczym złym, zwłaszcza, że w procesie fermentacji pochłania on fruktany – cukry trudne do strawienia.

 

5. Owoce.

Nie musimy ich eliminować, gdyż posiadają olbrzymią dawkę witamin i minerałów. Jeśli uwzględniamy je w naszym planie żywieniowym to śmiało możemy z nich korzystać.

Istnieją jednak super-owoce, które są prawdziwą skarbnicą zdrowia:

– truskawki
– pomelo
– jagody
– papaja
– melon
– ananas
– brzoskwinie
– maliny
– jabłka
– gruszki
– kiwi
– jeżyny

Aby korzystać z dobrodziejstw owoców najlepiej spożywać je na surowo. Przetwarzanie ich w jakikolwiek sposób ogranicza ich ilość witamin oraz minerałów. Aktywność innych substancji także się zmniejsza.

Pamiętajcie o tym, aby Wasza dieta była zróżnicowana. Zamykanie się wyłącznie na jede typ pokarmu nie jest odpowiednim rozwiązaniem, zwłaszcza jeśli zależy nam na utrzymaniu zdrowia.

Komentarze: